25/07/2021 - Top-10 plaats voor Emma Plasschaert na eerste Olympische zeildag

Moeilijke zeilomstandigheden op de eerste zeildag van de Olympische Spelen. In de baai van Enoshima waar de zeilwedstrijden doorgaan, kregen Emma Plasschaert en Wannes Van Laer vandaag te maken met een lichte en onstabiele wind. Emma zeilde vandaag twee races en sluit haar dag af op de 10de plaats, Wannes zeilde één race en is momenteel 33ste.

De eerste race van de dag was voor de Laser Radial Women, tijdens deze race kwam Emma Plasschaert als 10de over de finish. Na een uur wachten op meer wind, kon ook de tweede race voor de Laser Radial Women van start gaan. In het eerste rak (van start naar boei 1) van de tweede race had Emma de Nederlandse Marit Bouwmeester (die voorrang had) niet zien aankomen, hierdoor moest Emma twee strafrondjes (360°) varen en kwam ze pas als 38ste bij de eerste boei aan. Na een heuse inhaalrace kon Emma nog een 20 zeilsters inhalen en finishte ze als 17de. Met 27 punten achter haar naam staat Emma voorlopig 10de in de tussenstand.
De Duitse Svenja Weger eindigt haar eerste dag als leidster van het klassement gevolgd door de Deense Anne-Marie Rindom. De andere grote concurrente voor Emma, de Nederlandse Marit Bouwmeester, staat 18de in het klassement.

Ook bij de Laser Men kregen ze te maken met lastige zeilomstandigheden. Bij de keuze van de te zeilen koers, verwachtte Wannes Van Laer een wind die van links zou komen, maar deze wind liet langer op zich wachten dan gedacht. Hierdoor zat hij aan de verkeerde kant van het parcours, met een wind die toch nog van rechts kwam. Uiteindelijk kwam Wannes als 33ste over de finish. In de tweede race zat hij wel mee in de kopgroep van de vloot, maar door te weinig wind werd deze race geannuleerd.
Met nog 9 races te gaan voor de medaillerace is er nog niets verloren, laat Wannes weten.
Bij de mannen ligt de Fransman Jean Baptiste Bernaz aan de leiding.

Morgen (26 juli) staan er voor Emma en Wannes opnieuw 2 races op het programma. Wannes start om 5u Belgische tijd en Emma om 7u30.

Wat de zeilomstandigheden komende dagen zullen zijn, is afhankelijk van hoe dicht de voorspelde tyfoon zal passeren. Dit kan gaan van zo goed als geen wind, veel wind of zelfs naar condities die te zwaar zijn om in te zeilen.

26/07/2021-Tussenstand na twee Olympische zeildagen

Tussenstand na twee Olympische zeildagen


Meer, maar toch een verraderlijke wind vandaag in de baai van Enoshima. Vandaag werden zowel bij de Laser Radial Women als bij de Laser Men twee races gevaren. Na vier races zeilt Emma Plasschaert constante resultaten en is 11de in het klassement. Bij de Laser Men klimt Wannes Van Laer vandaag naar de 28ste plaats in de tussenstand.

Geen uitgesproken derde race voor Emma Plasschaert. Tijdens haar derde race bleef Emma vrijwel consistent rond de 11de plaats in de vloot hangen en eindigde ze ook in deze positie. Bij de vierde race nam Emma een goede start en zeilde van in het begin mee vooraan in de vloot, waar ze ook heel even de koppositie innam. Helaas kon ze deze positie niet vasthouden en kwam Emma uiteindelijk als 8ste over de finish.

Na vier races is Emma voorlopig 11de. Met 29 punten staat ze op 6 punten van de top-5 en staat ze op gelijke hoogte met de Finse Tuula Tenkanen.
Tuula's laagste score is een zesde plaats in race twee, bij Emma is dit haar achtste plaats in race vier. Hierdoor staat Tuula voor Emma in de ranking.

Meer wind dan gisteren werd gesmaakt bij de heren in de Laser Men. Na het afbreken van de laatste race gisteren, werd er bij de Laser Men vandaag hun tweede en derde race gevaren. Met een 25ste en een 20ste plaats, klimt Wannes Van Laer naar de 28ste plaats in het klassement. Om de race van gisteren in te halen, staan er morgen drie races op het programma in de Laser Men.

Morgen maken ook Isaura Meanhaut en Anouk Geurts hun Olympische debuut in de 49er FX Women. Voor Isaura en Anouk staan er morgen drie races van 30 minuten op het programma.

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing